2010. május 10., hétfő

Kulináris élmények...

Na hali Emberek!:D

Az első, amit meg kell jegyeznem, hogy az angol ételek...ízetlenek. Nem mind de inkább "plain" kajákat esznek, mint igazi ízletes, fűszeres csodákat. És ez minden téren igaz. A húsok, a levesek, a szószok, a tészták...hah tészták. Két tésztaalapú készítménnyel kell hogy meismertesselek benneteket. Nekem a gyomrom ki volt tőlük. Az első - hogy időrenben haladjak - a yorkshire pudding. Na nem ám olyan puding mint otthon...akkor tuti nem lenne vele bajom. Hanem ez egy tésztakészítmény, amit a főételhez fogyasztanak az angolok, mint egy zsemlét. Na hát inkább a száraz, vagy éppen morzsálódó tejes zsemle. Ez a yorkshire pudding egy felfújt maffinra emlékeztető dolog. Szerintem...remélem, hogy amit én ettem rosszul sikerült, mert rághatatlan gumi volt. Szerintem a sok volt az élesztő, sütöpor, kovász, szalalkáli vagy mittoménmi, mert palacsintányira le tudtad nyomni és a belseje olyan üreges volt, hogy a kezed belefért.:D Pedig mikor megláttam először arra gondoltam, hogy biztos olyan mint a fánk.:D Puha és omlós meg minden. Álmodik a nyomor. Tudom is miért nem eszik olyan sokan.:D
De ha mégis ki akarjátok próbálni, tessék itt egy recept magyarul egy blogger oldaláról.:D
Yorkshire Pudding:
A dietetikus véleménye:
Igazán érdekes recept, amely az angol konyha kedvelt körete. Bár ők állati zsiradékkal készítik és valóban inkább hús mellé fogyasztják, kifejezetten a különféle steak-ek kísérője. Mindezek ellenére sokat nem érdemes várni tőle, mivel meglehetősen íztelen, jellegtelen étel. A tápanyagértékekekt egy darabra (kb 42. gramm) számoltuk.
30 perc alatt könnyen elkészíthető.

Hozzávalók:
- margarin/ vaj (a sütőforma kikenéséhez, pl. muffinsütő)
- 55 g fehér liszt
- 1 db tojás
- 150 ml tej
Elkészítése:
1. A sütőt 220 C -ra előmelegítjük.
2. A 6 muffinformát kikenjük a margarinnal v. vajjal (mielőtt beleöntenénk a tésutát, egy kicsit melegítsük fel a sütőben).
3. A többi hozzávalót jól dolgozzuk össze, hogy buborékos legyen a teteje. (Na szerintem itt a bibi...jó nagy buborék van a közepébe...hihi)
4. Formákba öntjuk és 10-15 percig sütjük míg aranybarnára nem sül.

Édességként pl. pudinggal leöntve vagy lekvárral fogyasztható, de ha igazi angolmódit akarunk, akkor húsok mellé esszük.

Kalória egy adagban: 71kcal
Fehérje: 2,87 g
Zsír: 2,8 g
Szénhidrát: 8,36 g
Koleszterin: 35, 6 mg
Rost: 0,4 g
C-vitamin: 0,2 mg
B12-vitamin: 0,14 mg
Kalcium: 32,9 mg
Vas: 0,22 mg (ja ami a sütőről ráragad :P)
Nátrium: 23,24 mg


A másik amivel szeretnélek benneteket megismertetni, az a csirkehúsos pite. Épp olyan, mint ahogy hangzik. B-o-r-z-a-sz-t-ó! Ez a "csodahogymegesziksütemény" egy pitetésztából, gravyvel (a gravy egy szósz a húsokhoz, többféle ízesítésben készül) leöntött csirkefalatokból áll. Na szóval már ettől besokall a magyar ember. Persze van aki szereti, meg hát miért is ne...de nekem aztán nem jött be. És ezt az angolok előszeretettel fogyasztják. Egy csomó boltban árulnak ilyesmit. Ma ez volt itthon az ebéd. Hát ...két falat után a kukában kötött ki. Akkor már inkább chipszet eszek. (Ó, fish&chips...imádom!) Mégha az összetevők kiegyenlítenék egymást, de nem... a szósz totál nem illik a csirkéhez, a tészta édesebb mint kellene lennie, meg a csirke gravy nélkül ízetlen. Szal nekem nem fog hiányozni legközelebb.
Persze azért ennek a receptjét is megosztom.:D
Csirke

Angol csirke-pie:

Hozzávalók, 4-6 személyre:

1 csirke (1,50 kg-os), só és őrölt bors, 8 szelet húsos füstölt szalonna, 6 dkg vaj, 1 összevagdalt kemény tojás, 10 dkg négyrét vágott gomba, 1 összevagdalt vöröshagyma, 0,6 dl fehérbor, 1 liter csirkeleves, 1 csomag fagyasztott leveles vajas tészta, 1 simára kevert tojás, 1 csokor petrezselyem

1. A csirkét nyolc darabba vágjuk, és lebőrözzük, kicsontozzuk. Kissé megsózzuk, megborsozzuk, és mindegyiket 1-1 szalonnaszeletbe göngyöljük, fogvájóval megtűzzük.

2. A húsdarabokat a vaj felén körös-körül szép barnára sütjük, majd papírtörlőre szedve leitatjuk, a fogvájót eltávolítjuk. Utána másfél literes tűzálló tálban a kemény tojással összekeverjük. A maradék vajat a serpenyőbe rakva, a hagymát és a gombát megpároljuk benne.

3. A borral felöntjük, és a levét kissé elpárologtatjuk. A húsdarabokra locsoljuk, és annyi húslevessel öntjük le, hogy éppen csak ellepje.

4. A felolvadt tésztát akkora lappá nyújtjuk, hogy a tálnál 1 cm-rel nagyobb legyen. A tál tetejére borítjuk, a szélét alaposan rányomkodjuk, a lelógó részeket levágjuk. A tetejét tojással megkenjük, a leeső részekből kis leveleket, díszeket formázunk, és a tészta tetejére fektetve, újból tojással kenjük. A közepén jókora kerek nyílást vágunk, hogy sülés közben a gőz majd itt távozhasson.

5. A tortát 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük, ezalatt a sütőt 190 C-ra (gáz 5. fokozat) bemelegítjük. A tésztát betéve kb. 20 percig sütjük, majd a sütőt 120 oC-ra mérsékeljük, és a tortát alufóliával letakarva még 45 percig a sütőben hagyjuk, hogy a hús megpuhuljon. Amikor tálaljuk, először a tésztát vágjuk fel, és az alatta lévő húst petrezselyemmel megszórjuk.

Tipp: A tésztában lévő ragu alatt finom lé marad, ezzel burgonyát, mártásokat ízesíthetünk. Ha a ragut sűrűbben akarjuk készíteni, a csirkét sütés előtt ajánlatos lisztbe forgatni, és a gombát jó apróra vágni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése